moalele tren (I)

Un tren nu este de obicei moale. Dar altceva vreau sa zic. Are legatura cu expresia “muie-ti-s posmagii?” din basmele copilariei.

Photo of Old Style CFR or Romanian Railways typical First Class compartment, showing 3 red velvet seats facing another 3Cum spuneam, mergeam aproape anual la Sucevita. Dar nu intotdeauna cu masina sau, cel putin, uneori ma intorceam de acolo in tren. Se intampla chiar ca bunicul, care lucrase la CFR si avea o legitimatie de pensionar smecher, sa imi ia bilet la clasa I fie gratis, fie cu reducere – nu mai tin minte cum functiona treaba.

Compartimentele de clasa I (ca veni vorba, pe vremea mea existau trenuri, care aveau vagoane, iar vagoanele erau impartite in compartimente) aveau 6 scaune: 3 pe o parte, 3 pe cealalta. Erau tapitate cu catifea rosie, cum se poate vedea in singura fotografie pe care am putut-o gasi. In contrast, cele de clasa a II-a aveau vinil maro care incerca sa imite pielea si erau 8 in total, adica 4 si patru. Deasupra fiecarui scaun, o eticheta metalica indicand numarul scaunului respectiv, si care ideal trebuia sa corespunda numarului de pe bilet, dar nu intotdeauna, fiindca unii calatori erau descurcareti si probabil apasati de uniformitatea conformista a respectarii regulilor.

In acea semnificativa zi, eu sedeam pe un scaun uoshu, langa intrare, fiindca asta scria pe bilet, si citeam o carte. Nu-mi amintesc exact, dar cred ca aveam in jur de 10 ani. Nu eram foarte atras de cartea pe care o citeam, dar era mai buna decat o conversatie cu cei din jur, care-mi pareau tampiti, ca toti adultii de altfel.

Si cum ma scufundam lent in lectura/scaun, ca un continent de atlanti, am inceput sa simt o dogoare in tampla dinspre culoar. A inceput suav, dar cu timpul ma bazaia tot mai insistent, tot mai amenintator, ca o musca inarmata cu capabilitati hemo-extractive. Mi-am intrerupt lectura si-am descoperit, aproape lipit de geam, un individ ratacit atat in privire, cat si in discrepanta completa intre infatisarea si starea sa de spirit si imprejurimile calme, chiar plictisite, cumva afectate de spleen.

Nush daca sa continui. Poate .

Surse / + info: flckr-DSCFR,

Comentarii

Postări populare