Chestia Mintii - rationament

Mi se pare ca articolul precedent nu descrie suficient procesul de gandire asociat gasirii unei solutii, si, inspirat de un citat din marele om politic si de stat Ion Iliescu, am decis sa incerc sa-l descriu.
photo of Ion Iliescu

In ce priveste poza si citatul, acesta este “e timpul sa gandim si cu capul, nu numai cu inima”, dar nu reusesc sa-l gasesc pe wikiquote (wq-iliescu). Pot gasi in schimb o gramada de similar quotes (azq-hdhrt).

Revenind la articolul anterior, problema atacata vorbea de “40 de muzee in Bucuresti”, si recomandam ignorarea acestor informatii “nefolositoare”. Acesta fiind un blog, merita probabil autoindulgenta examinare a acesteia; mai precis, de unde pana unde 40? Sunt convins ca majoritatea bucurestenilor cu greu ar putea recita 5-6 muzee.

Raspuns se afla in piesa Bătrâna și hoțul de Viorel Savin, unde aflam ca o batrana si-a donat locuinta si picturile sotului (inspirat de Nicu Enea) statului, ca muzeu, si este probabil ca astfel de mini-muzee sunt mai multe. Piesa poate fi inca gasita pe YouTube in intregime, in interpretarea Irinei Rachiteanu (si nu numai). Poate fi si vazuta acum, cu Rodica Mandache si Marius Manole (interviu, bilete, short1, short2).

Acum c-am lamuritara chestia cu teatrul si putem in sfarsit sa uitam de informatia “extraneous”, sa ne aplecam asupra problemei din mana (sic!). Inca o data, problema consta in a distribui cele 5 categorii (38a, 36b, 34c, 31d, 29e) in grupe de cate 40 cu minim de intersectie.

M-am izbit (mai degraba, m-am luat de) astfel de probleme deseori cand eram mic. Cred ca ce m-a ajutat mult sa le rezolv a fost o opinie buna despre mine, care a rezultat in credinta ca daca problema este rezolvabila, in mod sigur eu pot.

Si-atunci, incepem cu partea mai simpla. Sa zicem ca avem numai 2 categorii de cate 38 (a) si 36 (b). In acest caz, aranjam exponatele cu maximum de “spread / scatter”, si asta inseamna sa punem 2b in cele doua locuri goale lasate de a, pentru un total de 6 muzee care au numai cate un exponat, ceea ce inseamna ca vor fi 34 de muzee a&b. Mai departe, daca adaugam c in mix, punem intai in 35-40, insemnand sa cheltuim 6 pe a&b only, ceea ce lasa 34c-6c=28. Ar trebui ca formula sa fie deja evidenta, dar daca nu e, putem continua.

Evident, date fiind numerele relativ mici, le putem modela direct, fie “in cap”, fie pe hartie, fie intr-o foaie de calcul (apropo, Ctrl+R umple la dreapta, Ctrl+D umple in jos), iar daca aveam o problema cu numere mai mari, putem trece la numere mai mici ca sa descoperim formula pe care o aplicam apoi numerelor originale. Important este sa nu te dai batut pana n-o dai gata. Daca mai multi elevi ar face asa, probabil ca nu ar mai fi nevoie de "terapii de soc" in invatamant (rp-ccshoc).

Ca problema pentru cineva care a urmarit pana aici, este solutia inductie (math, logic) sau deductie (deductive reasoning)?

Surse / + info: wq-iliescu, azq-hdhrt, uzpr-svn, ttvr, sic, rp-ccshoc

Comentarii

Postări populare