Valentin Radulescu, Chestia Mintii

Cand eram mic ma distrau culegerile de “probleme distractive de perspicacitate” publicate de un inginer (asa ghicesc eu) la Editura Militara. In poza e “Maiestria” dar erau si altele.
poza a copertii cartii Maiestria Mintii de Valentin Radulescu aparuta la Editura Militara

Mai precis, la Bibliophil gasim Duelul Mintii ('71, '72), Revansa ~ ('74), Sclipirea ('76), Izbinda ('78), Iscoada ('79), Maiestria ('82), Iscusinta ('86), Cutezanta ('88). Am avut o buna parte din ele, dar acum gasesc numai “Maiestria”.

Nu-i o idee rea sa ne uitam la o astfel de problema, mai precis, “Muzeele Bucurestene”, problema #2 din Maiestria Mintii. Am ales-o pe aceasta intrucat este printre primele si este, daca nu cea mai, in mod sigur printre cele mai scurte.

Ca mai toate problemele, combina trivia (informatii tip “stiati ca..” cu informatiile necesare rezolvarii problemei. Mai precis, aflam o gramada de informatii despre Bucuresti, precum si ca are “40 dintre cele 216 muzee ale tarii” si ca “38 cuprind pictura, 36 sculptura, 34 antichitati, 31 arta populara, 29 podoabe” etc. Intrebarea este care este numarul minim care poseda in mod sigur exponate din toate cele 5 categorii?

problema Muzee (#2) decupata din Maiestria Mintii de Valentin Radulescu

Putem vizualiza problema cu Wenn diagrams – stim ca se interesecteaza, dar nu este imediat clar cat. Ca strategie de atac pentru cineva care nu a studiat nimic similar in matematica, putem reformula problema ca fiind una de a distribui cele 5 categorii (38a, 36b, 34c, 31d, 29e) in 40 de grupe cu minim de intersectie. Vedem astfel ca pentru e (podoabe), avem 11 grupe (muzee) libere, pentru d avem 9, apoi 6, 4 si 2, pentru un total de 32.

De unde rezulta ca raspunsul este 40-32=8.

Cred ca genul acesta de probleme este fix ce le-ar trebui repetentilor PISA (rationament mai amanuntit!).

Surse / + info: bibliophil-radulescu

Comentarii

Postări populare