Cristi had a GF

Am fost recent contactat pe Facebook (Meta?) de fosta prietena a decedatului meu var Cristi, si ma grabesc sa scriu ce mi-a povestit, inainte ca aceasta conversatie sa intre in ceata uitarii. Titlul este inspirat de un cantec jazz ascultat mai demult pe care nu il pot gasi acum. Incepea chilled, si singurele cuvinte sunt exclamate pe la mijloc: "the white man's got a gun!"; ritmul se inteteste apoi, si cumva ma face sa cred ca e inspirat de un eveniment din metroul New Yorkez.

captura a mesajului Veronicai pe FacebookVeronica m-a contactat pe vreo 4 cai, si m-am gandit ca o astfel de perseverenta in tehnologie nu poate fi decat o consecinta a unei muscaturi din marul cunoasterii alaturi de un graduat al liceului de informatica. Am descoperit apoi ca are o voce calda (temporar, din pricina plansului?) si ca vorbeste cu o anume “lentoare sacadata” si un usor accent pe primele silabe cum am auzit in Ardeal; graiul asta lasa emotiile sa infloreasca. Ceea ce fain ii!

Eu cu varul meu nu prea am mai tinut legatura in vremurile tulburi de dupa ‘89, chiar daca pentru multi erau dulcii ani de liceu. Se intamplau prea multe, iar eu urma sa plec in curand din tara, si pana la plecare am fost supra-ocupat. I-am povestit totusi (V-ai) chestii pe care nu le-am povestit altora.

Am aflat ca Lucian i-a prins ca se plimbau inainte de examen si le-a intrerupt idila, C. i-a “facut papucii intr-a 10-a” cu “sa luam o pauza de 1 an”, a citit multe carti recomandate de C., inclusiv “trenul mortii” si altele asemanatoare despre Holocaustul romanesc, si, incercand sa-mi fac o imagine mentala, mi-am imaginat ca l-a regretat si ca a fost putin marcata de ostilitatea parintilor. Pentru mine insa aceasta ostilitate nu este ceva nou: este exact ce a patit si tatal meu cand s-a insurat cu mama. In povestea lui, parintii (tataia si mamaia) nu au fost de acord cu casatoria inainte de terminarea facultatii, asa ca tataia a vizitat fabrica de textile unde lucra bunica, si au “cazut de acord” ca trebuie copiii sa termine facultatea. Asa ca dupa cununie, mama a disparut de pe radarul lui tata; frustrarea si sentimentul lui de tradare erau palpabile si ani de zile, cand mi-a povestit. Iar bunica mi-a povestit ca a fost “scoasa din productie” si a asteptat in antecamera sefului o vreme, nestiind de ce a fost chemata acolo, facandu-si “par alb”, pana cand a fost chemata in biroul sefului unde tataia era intr-o pozitie de putere.

V. a cercetat societatea comunista aprofundat, nu pe scurt, cum am facut eu aici si mi-a recomandat cateva nume al caror context l-am uitat, dar sper sa-l redescopar in curand (Adi Schiop + Vasile Ernu). Apoi, cateva carti:

M-am bucurat ca am reusit sa radem de necaz si i-am spus ca, vorba lu' Wordsworth, tre' sa gasim putere in ce a fost pentru a merge mai departe. As fi citat si Sugarcubes, chiar daca e un pic NSFW:

use the pain and sorrow

to fill you up with power

life’s both sweet and sour

Si, in caz ca vrea sa scrie mai multe, am creat un Google Doc.

LE: Am uitat sa mentionez ca idila fu intru totul platonica dupa spusele V~-ai, ceea ce nu-i chiar greu de crezut, dat fiind ca acelea erau vremuri dinainte de Internet si Rocco, vremuri cand VCR-ul (pentru putinii care aveau) tinea loc de educatie sexuala. In ce ma priveste, tin minte si acum uriasa frica ce ma cuprindea de cate ori se apropia o fata de mine ca lipsa mea de experienta va deveni evidenta, si mai bine fug, facandu-ma de ras, decat sa ma fac de ras.. dand gres.

Surse / + info: cristi (en)

Comentarii

Postări populare