Bertrand Russell despre URSS, Leninism si Comunism

Dupa invazia Ucrainei de catre Rusia putinista (si chiar si inainte - zm-ist), s-au tot redescoperit vechi texte si istorii cu si despre imperiul rus/sovietic. Imi ingadui sa traduc un text al lui Bertrand Russell si sa comentez cateva alte texte mentionez un articol eminescian despre multisecularul imperiu din rasarit.

composite din mai multe imagini, continand un citat in engleza din Russell, cat si cat poze istorice, cum ar fi un detinut cu imaginea lui Lenin tatuata pe piept, Lenin adresand boborul in 1920 pentru invazia Poloniei, cat si ultima sa poza inainte de moarteIncep cu traducerea automata a unui text gasit pe Meta (fb-rsslbrti).

Bertrand Russell despre Lenin și versiunea de marxism întâlnită la începutul Uniunii Sovietice:
"Când am vizitat Rusia în 1920, am găsit acolo o filozofie foarte diferită de a mea, o filozofie bazată pe ură, forță și putere despotică. În filozofia marxistă, așa cum a fost interpretată la Moscova, am găsit, după părerea mea, două erori enorme, una de teorie și una de sentiment. Eroarea de teorie a constat în a crede că singura formă de putere nedorită asupra altor ființe umane este puterea economică și că puterea economică este coextensivă cu proprietatea. În această teorie sunt ignorate alte forme de putere militară, politică și de propagandă, și se uită că puterea unei mari organizații economice este concentrată într-un mic executiv și nu răspândită între toți proprietarii sau acționarii nominali.
Prin urmare, s-a presupus că exploatarea și opresiunea trebuie să dispară dacă statul devine unicul capitalist, fără a se realiza că acest lucru va conferi funcționarilor statului toate și mai mult decât toate puterile de opresiune deținute anterior de capitaliștii individuali. Cealaltă eroare, care privea sentimentele, a constat în a presupune că o stare de lucruri bună poate fi adusă de o mișcare a cărei forță motrice este ura.
Cei care fuseseră inspirați în principal de ura față de capitaliști și de proprietarii de terenuri dobândiseră obiceiul de a urî și, după ce au obținut victoria, au fost împinși să caute noi obiecte de detestare. De aici au apărut, printr-un mecanism psihologic natural, epurările, masacrul kulacilor și lagărele de muncă forțată. Sunt convins că (...) Lenin și primii săi tovarasi au fost animați de dorința de a aduce beneficii omenirii, dar din erori de psihologie și teorie politică au creat un iad în loc de rai.
Pentru mine, aceasta a fost o lecție profund importantă despre necesitatea unei gândiri corecte și a unor sentimente corecte dacă se dorește obținerea unui rezultat bun în organizarea relațiilor umane."
- Bertrand Russell, Portrete din memorie și alte eseuri(1950), Eseu. VI : De la logică la politică, p. 35

Cum spuneam, aceste cuvinte au fost gasite initial pe Facebook (fb-rsslbrti), alaturi de explicatiile “context” si “imagine” de mai jos. Am adaugat link-uri catre Wikisource pentru scrierile lui Russell. Nu am gasit “portrete din memorie” dar am gasit Misticism si Logica si Alte Eseuri, am gasit-o OCR’d (archv-ocrndm) cat si pe Google Books (gb-pfm) si pe Amazon (amzn-CA, amzn-COM), dar in mod ciudat, apare ca “Bertrand Ressell” pe Amazon.

  • Context: În august 1920, Russell a călătorit în Rusia ca parte a unei delegații oficiale trimise de guvernul britanic pentru a investiga efectele Revoluției ruse. L-a întâlnit pe Vladimir Lenin și a purtat cu acesta o conversație de o oră. În autobiografia sa, el menționează că l-a găsit pe Lenin mai degrabă dezamăgitor, simțind în el o "cruzime impunătoare" și comparându-l cu "un profesor cu păreri". A făcut o croazieră pe Volga pe un vapor cu aburi. Experiențele sale i-au distrus sprijinul său anterior timid pentru revoluție. A scris o carte "Practica și teoria bolșevismului" despre experiențele sale din această călătorie, făcută împreună cu un grup de alte 24 de persoane din Marea Britanie, care s-au întors cu toții acasă cu o părere bună despre regim, în ciuda încercărilor lui Russell de a-i face să se răzgândească. De exemplu, el le-a spus că a auzit împușcături în miez de noapte și era sigur că acestea erau execuții clandestine, dar ceilalți susțineau că erau doar mașini care dădeau cu spatele.
  • Imagine: Vladimir Ilici Ulianov; alias Lenin (22 aprilie 1870 - 21 ianuarie 1924). Lenin a fost un revoluționar comunist rus, politician și teoretician politic. A fost șef al guvernului Republicii Socialiste Federative Sovietice Federative Ruse din 1917 și al Uniunii Sovietice din 1922 până la moartea sa, în 1924. Sub administrația sa, Imperiul Rus a fost înlocuit de Uniunea Sovietică; bogățiile, inclusiv pământul, industria și afacerile au fost naționalizate. Bazate pe marxism, teoriile sale politice sunt cunoscute sub numele de leninism. Lenin rămâne o figură mondială controversată și extrem de divizivă. Admiratorii îl consideră un campion al drepturilor și bunăstării muncitorilor, în timp ce criticii îl văd ca pe un dictator brutal care a comis abuzuri în masă ale drepturilor omului.

Celelalte poze din composite sunt luate de pe Historic Photographs.

  • Lenin tine un discurs despre “puterea sovietelor” soldatilor pe cale sa plece in razboiul ruso-polonez din 1920 (fbhp-lnn20s)
  • Prizonierii sovietici isi tatuau deseori chipuirile sfintilor comunisti (cum ar fi Lenin) in speranta ca temnicierii sa evite sa loveasca acea figura sau sa traga in ei in caz de executie (fbhp-lnnttoo)
  • Ultima poza a lui Lenin, inainte sa moara, in care apare nitel holbat (fbhp-lnnl8st)

Un alt text recent dezgropat este articolul lui Eminescu publicat in Timpul din 7 aprilie 1878, probabil sub titlul “133 de ani de veșnicie. Despre ruși” (fbctp-emdr, rddt-emdr). Personal, nu sunt un fan al acestui articol, intrucat se bazeaza pe nationalism, ceea ce este, intr-un fel, motivul invaziei Ucrainei. Intregul fragment poate fi citit pe Wikisource, sub “TENDENȚE DE CUCERIRE” (wksrc-emdr).

Surse / + info: fb-rsslbrti, zm-ist, fbhp-lnnl8st, fbhp-lnn20s, fbhp-lnnttoo, fbctp-emdr, rddt-emdr, wksrc-emdr, gb-pfm, amzn-CA, amzn-COM, archv-ocrndm

Comentarii

Postări populare