Asia si Iepurele Din Luna

Mi-am amintit recent de o poveste citita probabil in copilarie cand am mancat o prajitura chinezeasca ce a venit cu instructiuni, pe langa foarte mult zahar si chiar mai multe calorii.

composite of Asian stories 1979 book cover and illustrationsCartea e demult plecata din posesia mea dar s-ar putea s-o mai gasiti la anticariat unu sau anticariat fara sfarsit sau cine-stie-ce alt anticariat; se numeste “Din Povestile Asiei” si a fost publicata de Editura Ion Creanga in 1979.

Stiu ca am avut aceasta carte si o citeam cand ma plictisisem de colectia noastra de “povesti nemuritoare”, inainte de a merge la scoala. E posibil sa fi invatat sa citesc pe ea, daca nu pe “Basmele” lui Ispirescu.

Povestea cititului am mai spus-o: intr-o seara, cand tata se facea pre el prea mult sa-mi citeasca povestea de adormit (ca-n Oblio, ca de n-ar fi, nu ti-as povesti), am luat cartea in mana si am descoperit ca o pot citi singur. Am fost foarte surprins de descoperire, am inchis-o si-am asteptat totusi sa vina el. Evident, stiam alfabetul fiindca cineva, probabil mama, ma invatase deja.

Amintirile mele poate au “evoluat” in timp, dar din ce-mi amintesc, era povestea iepurelui din luna cea care cel mai tare ma pasiona. Mi se parea teribil de ciudata, si nu reuseam s-o “leg” de nimic din ce stiam deja. De ce iepure si nu alt animal (btw, este pisica la vietnamezi)? De ce in luna? De ce pana si aztecii au povestea asta?

Mai apoi n-am fost surprins sa descopar ca sovieticii aveau un iepure in loc de soarece in desenele lor animate de baza “Nu pogodi, iepure!” 1, 2, 3, 4.. si chiar un arici; si, mai recent, o vaca, o pisica si un granicer corupt.

Intre timp, am aflat mai multe, cum ar fi ca m-am nascut in anul iepurelui. Nu ca ma incred in zodiac foarte tare, dar ca un Zodian ce ma aflu, simt ca-i datoria mea sa stiu. Cum spuneam colegilor de generala pe WhatsApp:

eu am mâncat o prăjitură chinezească (mooncake) cu instrucțiuni: “închide ochii, stai pe muchia viselor și ​simte dorul de orașul natal” și m-am gândit la voi, lamulțianilor!

Bre omini, e poveste lunga aici. Festivalu' lunii e de fapt un festival al recoltei, cand oamenii mancau si beau de se spargeau si apoi dadeau in nostalgia betiei, si plangeau dupa satul natal. Cum de alftel zice si cantecu' "de ce m-ati luat de langa boi, de ce m-ati dus de-acasa" sau ceva de genu' asta (Furdui Iancu, Florescu, Jurchela, Lazarescu).

Da' ca sa n-o dam prea tare in chestii straine, nostalgia satului natal este echivalenta in zilele noastre cu nostalgia diasporenilor pentru tara natala.

Poate ca balerina e din filmul asta

Acestea fiind zise, iata si poze de la evenimentul prilejuit de “festivalul lunii sau al mijlocului de toamna” precum si o animatie facuta de Google Photos. 

Am mai aflat ca traditia chinezeasca este sa economisesti bani in general, dar cand e vorba de mooncake (prajitura de luna), o cumperi pe cea mai scumpa ca altfel esti neam prost (rfd-mc). Mai departe, o astfel de prajitura e facuta ideal cu pasta de lotus si galbenus de ou de rata in centru, dar ieftinatatile au doar pasta de fasole alba, si o astfel de prajitura contine foarte mult zahar pe care insa nu il simti ca atare si poate sa aiba 600 de calorii si chiar mai mult!

Eu n-am un sat natal, totusi pot sta pe o margine de luna, ca Dida Dragan sau Silvia Dumitrescu..

LE: Pare-se ca la japonezi placinta asta era o delicatesa da o papa tot bobobru amu.

Surse / + info: gr-dpa, a1-dpa, wiki-mr, wb-jader, yt-pl, rfd-mc

Comentarii

Postări populare