redirectionarea domeniului dezbracat

English follows. Desi am incercat sa explic geneza acestui blog (mai precis, raison d’etre) pe pagina de chestii tehnice, sunt convins ca o majoritate a celor care trec pe aici raman nedumeriti. Si cum nimeni nu e interesat de chestii tehnice, iar acest blog ar trebui sa fie cu si despre mine, ca sa nu se simta cititorul pacalit, ilustrez articolul cu mine dezbracat, fiindca incerc sa explic ideea de redirectionare a domeniului dezbracat. I explain naked domain redirect for zodian.ro using myself at Christening/paedobaptism for illustration.

Poza alb-negru cu Andrei Zodian in dezbracat si in stadiu de pruncie cu ce este probabil o sutana, fiindca are o cruce pe piept, sugerand preot si botez, aplecat deasupra-miPoza acestui articol ma contine pe mine, gol-pusca, inainte sau dupa botez (nu mai tin minte). Nu sunt absolut sigur ca sunt eu, dar poza este laolalta cu alte poze din copilaria mea, poze pe care poate le voi pune aici. Sau poate ca nu.

Poza este, zic eu, o buna ilustratie a ideii de “naked domain” sau “bare domain”, care in romana ar fi “domeniu dezbracat” si mai putin a ideii de “redirect” sau “redirectionare”.

Am inregistrat domeniul “zodian.ro” cu scopul de a publica un “sit de familie” pentru parinti, bunici, si, intr-o masura mai mica, si pentru mine. Am inceput sit-ul zodian.net in engleza, urmand a traduce in romana pe zodian.ro. Cel mai simplu si mai ieftin a fost sa fac asta cu Google Sites, un serviciu gratis, care permite domenii proprii si care nu forteaza anunturi publicitare dar nici nu le interzice. Intre timp, serviciul s-a schimbat nitel si s-ar mai putea schimba in viitor, dar cand l-am folosit, nu permitea “naked domain redirect”. Mai precis, Google Sites poate fi “hostata” numai pe un subdomeniu, cum ar fi www.zodian.ro, dar nu exista posibilitatea de a redirectiona zodian.ro (unde nu se afla nimic fiindca Google nu permite hostare pe naked domain, bare domain sau top domain). Asta inseamna ca cineva care uita sa introduca “www” nu ajunge nicaieri si este pierdut.

Cu alte domenii, cum ar fi zodian.net, asta nu-i o problema, intrucat ele sunt hostate pe servicii care permit asta. Domeniile ROTLD, din pacate, nu sunt “acceptate” de multe servicii, printre care cei cu care lucrez de obicei. Asadar, a trebuit sa improvizez.

Am descoperit apoi ca Blogger, un produs Google, permite redirectionarea domeniului dezbracat. Aveam deja subdomeniul www creat si populat cu situl familiei si am creat acest blog, pe un alt subdomeniu.

O alta posibilitate de redirectionare gratuita este serviciul gratis de la wwwizer, care necesita crearea unui simplu A record catre 174.129.25.170, restul fiind automat. Deocamdata, Blogger merge bine, dar nu strica sa existe alternative.

In ce priveste botezul, era pe acele vremuri ostentativ-atee un act aproape de disidenta, dar foarte des practicat – presupun ca in familia mea, la imboldul bunicii din partea mamei (mama mamei mele). In zilele noastre, subiect de discutii la TV si deseori plansete. Un pic cam ciudat in Georgia si brutal in Rusia, Franta si Godfather/Nasul.

Pe viitor, si alte poze comentate in mod similar. Sau vreti altceva?

LE: Avem acum o mica adaugire cu stiri de botez.

Surse / + info: dex-botez, yt-tt2, yt-gdfw, yt-rtl, yt-pt, tq-redir, wwwizer

Comentarii

Postări populare