consulatul romanesc din Toronto 1

Incerc de prin 2019 sa imi reinnoiesc pasaportul romanesc, din dorinta de a vota si nu numai. Am descoperit ca pagina de Google Maps a consulatului romanesc din Toronto este plina de opinii defavorabile si ca cele favorabile par a fi contrafacute. Asa ca am inceput sa le colectez in ideea de a desprinde un inteles din ele.
screenshot a paginii consulatului general al Romaniei pe Google Maps

Am inceput sa scriu acest prim episod in 2020, dupa una din multele vizite la noul sediu al consulatului, dar cumva fie nu am terminat, fie interfata Blogger nu a reusit sa publice, asa ca l-am publicat pe 22-04-29, interfata salvand ca data de publicare atunci cand de fapt am inceput sa scriu. Titlul initial a fost "Reinnoirea Pasaportului si Dreptul de Vot" dar l-am schimbat dat fiind ca nu am mai reusit sa scriu pe aceasta tema si deocamdata incerc sa traduc / reproduc comentariile altora.

Eforturile mele (reinnoirea pasaportului) s-au soldat cu un esec total pana acum. Sper totusi ca descriindu-le, voi reusi impreuna cu altii care s-au confruntat cu dificultati similare, sa schimbam ceva. Voi incerca sa tin sursele actualizate cu articole si alte informatii relevante gasite pe net.

Am impresia ca astfel de dificultati sunt generalizate si au a face cu inabilitatea celor care lucreaza acolo de a intelege si a aplica ideea de "customer service" sau consideratie si respect pentru clienti.

Iata cum este consulatul caracterizat pe pagina de Google Maps, in sumar (tradus din engleza):

 • "Personalul, precum și biroul în sine se remarcă și sunt foarte primitori."
 • "Experiență oribilă - sincer am avut un serviciu mai bun cu colectorii de datorii."
 • „Există un motiv pentru care țara e părăsită, cu excepția copiilor și a persoanelor în vârstă."

Sumarul de caracterizari de mai sus este ales si tiparit de catre Google, pe baza unor criterii necunoscute de catre mine.

Iata si un sumar al caracterizarilor care au intrunit cel mai mare numar de "like" sau voturi (traduceri automate daca originalul este in engleza).

 1. Jean H, 13L, 1 mth ago (photo) Știi că este ciudat când dintr-o dată au început să apară o grămadă de recenzii de 5 stele care complimentează un astfel de consulat neprofesionist, literalmente cu o lună înainte de venirea noului consul. Este pe cât de rău iți poți imagina - „Oh, uau, călătoresc înapoi în timp in cea mai glorioasă birocrație comunistă din anii '80!”. Serios, cum funcționezi ca consulat într-o țară străină, dacă închizi biroul și dezactivezi atât telefonul fix, cât și numărul de urgență timp de peste 3 săptămâni? Dar persoanele care au nevoie de ajutor consular? Am văzut o femeie foarte bătrână care tremura și aștepta în fața ușii timp de mai mult de 2 ore că personalul de securitate al clădirii trebuia să vină și să se amestece și atunci personalul a deschis în cele din urmă ușa. A fost cea mai „minunată” și mai groaznică plus frustrantă experiență pe care am întâlnit-o vreodată cu consulatele / ambasadele străine din America de Nord, comparabilă cu modul în care mi-am imaginat întotdeauna Coreea de Nord. PS: atașat este ceea ce au arătat pe ușă, iar oamenii nu au fost impresionați de ea! Comentarii furioase au fost scrise pe notă. În loc să tipărească o nouă notă, au tăiat doar comentariile scrise cu nebunie ale oamenilor și au „lipit” în mod creativ mai multe piese. Suspin!
 2. Eros MC, 11L, 3mths ago Înecându-se într-o birocrație rigidă, „serviciul pentru clienți” rămânând o Fata Morgana exotică, inefabilă.
 3. Katya Friedman, 3L, 1yr ago Mare atentie la noul consul: (17 oct 2019 pe G4Media) "... săptămâna trecută, Sabina Șomăcescu a fost rechemată de la post și numită consul general la Toronto. [...] Sabina Șomăcescu a făcut obiectul unui control din partea Corpului de Control și Evaluare Diplomatică și au fost identificate mai multe nereguli, însă ministrul Meleșcanu nu a luat măsuri. În MAE e de notorietate legătura ei atât cu Darius Vâlcov, cât și cu Toni Greblă, care venea din același oraș ca și ea, Târgu Jiu”, au declarat pentru G4Media surse guvernamentale.
 4. Dave Wray, 21L, 2yrs ago horrible experience - honestly I have had better service with debt collectors. Is there no quality control? Where is the amazing service that these 5 star reviewers are raving about , I sure would have loved to meet them. I am honestly just shocked at the poor experience. I would have expected a little bit more helpfulness instead of dismissing me away like I'm a piece of trash. To anyone trying to go through the process of power of attorney, good luck. Not sure if they care about our opinions but good luck to them and good riddance.
 5. Lucia Popescu, 14L, 3yrs ago ESTE IMPOSIBIL SA COMPLETEZ O APLICATIE PENTRU PROCURA GENERALA, PROGRAMUL PE CARE IL FOLOSITI ESTE FOARTE GREU DE ACCESAT, MA TRIMITE INAPOI TOT TIMPUL SI NU POT TERMINA APLICATIA ON LINE, CUM REUSESC SA FAC O PROGRAMARE DACA NIMENI NU RASPUNDE LA TELEFON SI NICI ON LINE NU POT SA AVANSEZ.???
 6. Codin Andrei, 17L, 4yrs ago Really rude staff

Din articolul mentionat mai sus pe G4media aflam:

 1. Deputata PSD, Andreea Cosma, ar fi în cărți pentru postul de consul general la Salonic după ce, săptămâna trecută, Sabina Șomăcescu a fost rechemată de la post și numită consul general la Toronto, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.
 2. În acest moment există semne de întrebare legate de competența executivului de a numi consuli generali, dat fiind că după moțiunea de cenzură guvernul este interimar și are dreptul de a se ocupa doar de gestiunea curentă a problemelor.
 3. Andreea Cosma a fost condamnată în decembrie anul trecut la 4 ani de detenție efectivă pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul Ciuperceasca, instrumentat de DNA Ploieşti, însă sentința nu este definitivă. Cosma este acuzată că, în calitate de notar, ar fi legalizat înstrăinarea frauduloasă a unei părți a parcului industrial Plopeni din Prahova.
 4. Între timp, procurorul DNA Ploiești care a anchetat-o și trimis-o în judecată pe Andreea Cosma, Alfred Savu, a fost pus sub acuzare de Secția Specială pentru ”represiune nedreaptă”.
 5. “Sabina Șomăcescu a făcut obiectul unui control din partea Corpului de Control și Evaluare Diplomatică și au fost identificate mai multe nereguli, însă ministrul Meleșcanu nu a luat măsuri. În MAE e de notorietate legătura ei atât cu Darius Vâlcov, cât și cu Toni Greblă, care venea din același oraș ca și ea, Târgu Jiu”, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

Mai trebuie mentionat ca acest consulat era situat nu cu mult timp in urma la 555 Richmond St, downtown (daca nu ma lasa memorie) si comentariile nu par sa se fi mutat odata cu consulatul (comentariile vechi au disparut).

M-am oprit aici si-am salvat articolul in ideea de a-l termina cu alta ocazie. Vad ca in May 2022, dupa doi ani, a crescut rating-ul la 3.7

Va urma..
()

Surse / + info: arhi, zamo, tomae, lclrt

Comentarii

Postări populare