Moartea de la Policlinica

Din legitimatie, aflu ca nu era taman policlinica ci “spital interdepartamental policlinica” ceea ce poate explica de ce azi este spital. Pentru mine este importanta fiindca este legata de mama.

carton roz pt spital interdepartamental INCREST / INAV SA urmas; elev clasa a XI-aMa uitam recent printre hartoagele vechi, si una mi-a sarit in ochi: un permis de intrare din copilarie la policlinica Emilia Irza, acum spital sau institut, nici nu sunt sigur:

Construit în 1950 în Bucureşti, cartierul Lacul Tei, Bd. Lacul Tei Nr.120. În prezent numele spitalului a fost schimbat în Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu”.

Cand eram mic, nu i-am spus niciodata spital. Era policlinica. Dar cum se cheama nu m-a interesat. Ce m-a interesat este ca-mi stabileste calitatea de “urmas” dupa mama, care lucrase la “INCREST – INAV SA”.

INCREST inseamna “Institutul pentru Creaţie Ştiinţifică şi Tehnică” si apare in Wikipedia pe pagina Zoiei Ceausescu (care i-a fost sefa sectiei de mate), pe cea a COMOTI (ext), care se refera la INCREST ca fiind “institut de aviatie”, si IAR 93, respectiv IAR 95, ambele proiecte ale institutului. Mai departe, INAV este si mai infipt in aeronautica, parte din “SCR, cel mai puternic grup industrial din Romania” (inav-ext).

Aceasta simpla sigla m-a ajutat sa descopar rostul pliantelor color ramase dupa mama, pe care nu reusisem sa-l descifrez mai devreme.

Dar mai mult decat atat, Emilia Irza este conectata de moartea mamei.

Mama ar fi murit intr-un accident la iesirea din policlinica, dupa ce isi facuse analize si aflase ca era gravida. Prin anii ‘80, cand am inceput sa pun tot mai multe intrebari, tata m-a dus la Stela, care lucra acolo si care o cunoscuse pe mama. Stela insa nu a vrut sa ma vada si a vorbit cu mine mai mult fortata de tata.

Surse / + info: w-ei, ig-ei, w-bust, inav-ext

Comentarii

Postări populare